Powered by Blogger.
RSS

~*...Cinta hati mY hearT...*~

~*...Hati² melawat org meninggal...*~

hati² melawat org meninggal

Semoga ianya menjadi iktibar bagi kita semua, terutama yg ada bayi kecil...
please take note of this for our on good.... 

orang tua-tua selalu cakap.... bila balik dari melawat orang meninggal, terus ke bilik air, cuci muka, rehat sebentar baru tegur anak2 dirumah. 

Di sini ada cerita yang mY HearT terbaca tragedi yang menimpa seorang bayi perempuan yg terkena badi mayat....sama2 kita ambil pengajaran.................

"Terbaca kisah Ura, teringat saya pada tragedi yang menimpa bayi perempuan saya, ketika itu masih berusia 7 bulan. Memang tidak bermaya, tidak tidur, tidak menangis, tidak ketawa, tidak makan dan tidak pula menyusu. Hati ibu mana yang mampu menahan bila keadaan anak begitu. Saya bersama suami sering lakukan solat hajat untuk meminta Allah lindungi dan pelihara kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga. 

Masa berlalu sehinggalah rumah ibu didatangi seorang lelaki yang agak berusia lewat 50an dan memperkenalkan dirinya sebagai Cik Man, seingat saya waktu itu hari raya Aidil Adha. Sesungguhnya kami sekeluarga memang tidak mengenali dan tidak pernah pula berkenalan dengan lelaki tersebut. Cik Man tu kata selepas beliau selesai solat Asar tak tahu pulak gerakan hati untuk ke rumah itu (rumah ibu). 

Beliau terus saja menjengah ke buaian anak saya sambil mengucap panjang. Beliau terduduk sambil memandang wajah seorang demi seorang. Beliau berkata yang di dalam buaian itu bukannya anak saya tetapi wajah perempuan tua yang hampir kecut. Ya Allah! Waktu itu rasanya kaki saya tidak  mencecah ke bumi, terasa terlerai segala sendi yang ada.Cik Man tu menawarkan diri untuk mengubat bayi saya selama tiga hari (itu pun dengan izin dari Allah ... katanya).

Dia meminta saya mendapatkan air lebihan mandian jenazah (air yang masih ada di dalam getah) dengan syarat yang meninggal mestilah seorang lelaki (sebab yang menumpang pada bayi saya adalah mayat perempuan tua, dan bukannya seorang tetapi tujuh orang. Benda tu menghuni di setiap sendi bayi perempuan saya), jika saya terlewat bayi saya mungkin turut meninggal. 

Sampai satu tahap saya berdoa agar ada makhluk Allah yang meninggal pada hari itu. Hampir tiga jam saya bersama suami bertanya ke sana-sini, mencari rumah orang yang ada kematian. Dengan izin Allah saya terjumpa petang itu, alhamdulillah. 

Petang itu Cik Man ke masjid dan dia hanya berpesan agar bayi saya yang kecil itu dimandikan menghadap kiblat berserta sepotong doa yang diberikan.Suami saya terus memandikan bayi perempuan saya seperti yang disarankan oleh Cik Man tadi. Selepas dimandikan, separuh badan bayi saya (dari pinggang kebawah) bertukar menjadi lebam.

Rupa-rupanya kami tersilap kerana mana ada jenazah perempuan orang lelaki yang mandikan. Sekali lagi hati saya tidak keruan, mencari hingga ke malam. Keesokannya pagi-pagi lagi saya telah ke rumah mayat HSA menanti kalau-kalau ada orang yang meninggal ketika itu. Allah maha penyayang dan akhirnya saya bertemu dengan kawan lama yang kebetulan kematian datuk. Saya meminta izin daripada neneknya untuk meminta sedikit air lebihan mandian untuk membuat ubat anak saya. 

Saya menceritakan kepadanya dengan linangan air mata, tersentuh hati saya bila nama bayi perempuan saya di sebut. Apabila air itu sudah diperolehi terus saja saya serahkan kepada Cik Man (tak mahu ada sebarang kesilapan lagi). Cik Man meminta saya memandikan bayi saya tu tapi saya tidak boleh kerana kedatangan haid, terpaksa ibu saya yang mengambil alih tempat saya. Cik Man berpesan apa jua yang berlaku pada malam itu beliau meminta kami semua bersabar dan ingatkan Allah banyak-banyak. 

Pintu dan tingkap diminta  dibuka seluas-luasnya. Cik Man meminta ibu tanakkan sepiring pulut kuning. Benar seperti apa yang Cik Man katakan. Malam itu adalah malam pertama saya mendengar tangisan bayi saya, tangisan yang saya sangat rindukan selama beberapa bulan yang lalu. Bayi saya meronta-ronta dan dengan spontan terasa seperti ada imbasan angin yang keluar terus menuju ke pintu dapur rumah ibu. 

Dalam masa yang sama terdengar suara ibu memekik dari dapur (seperti suara orang terperanjatkan  sesuatu). Penutup pengukus pulut itu dipenuhi dengan cacing2 dan ulat yang berwarna hitam. Adik lelaki saya mengucap dan terus membuang ulat-ulat itu ke dalam longkang. Bila kesemuanya telah selesai, Cik Man memberitahu  kepada saya, suami dan keluarga yang ada. "Ada seorang daripada ahli keluarga saya yang menziarah orang meninggal dalam kemalangan,kemudian balik dari ziarah terus menegur bayi saya." Cik Man cakap itu adalah badi mayat. 

Kebetulan memang bapa saudara saya  sampai ke rumah untuk bertanyakan khabar bayi saya. Rupa-rupanya orang yang Cik Man maksudkan itu adalah bapa saudara saya, dia pun akui dan tak sangka perkara itu terjadi kepada bayi saya. 

Cik Man menawarkan diri sekali lagi untuk merawat bayi saya sehingga berusia setahun. Saya pernah sekali ke rumahnya untuk membawa serba sedikit keperluan dapur untuk dia dan isterinya sebagai penghargaan kerana saya gembira dan bersyukur kerana bayi saya sudah pandai bertatih. Setelah segala kesulitan terurai saya bercadang sekali lagi untuk menziarah Cik Man sambil membawa sedikit sedekah dan tanda terima kasih. 

Saya pun mencari alamat rumah seperti yang diberikan oleh Cik Man. Apabila saya sampai ke alamat itu saya lihat disitu cuma ada sebuah rumah tinggal yang papannya sudah dipenuhi dengan lumut. Saya bertanya kepada tuan kedai mamak yang berhampiran, tempat saya membeli keperluan dapur waktu pertama kali saya bertandang ke rumah Cik Man. Mamak tu berkata rumah tu dah bertahun-tahun kosong, tuan rumah tu tak ada waris. 

Saya dan suami berpandangan sesama sendiri. Barang yang telah terniat untuk Cik Man, saya sedekahkan kepada surau yang berhampiran. Terima kasih dan saya sekeluarga terhutang budi kepada Cik Man (jika beliau masih hidup) dan saya sedekahkan Al-Fatihah buat Cik Man jika dia benar-benar sudah meninggal."

*Apa yang berlaku elok dijadikan pengajaran dan ikhtibar.


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

4 comments:

Fello Ariza said...

baru tau pas bce nih..

huhu

Mohamadazhan hjDesa said...

salam, ada juga dgr ttg badi mayat ni, bnda ni byk jadi, susah jg kan xpcaya. waspada lepas ni

Iqin said...

seram jugak bace nih huwaa

ummuwafa@kktg said...

Salam,
anak sepupu akak meninggal dunia terkena badi mayat (rasanya badi mayat ni bukanlah mayat, tetapi jin2 yang berada pada mayat itu).