Powered by Blogger.
RSS

~*...Cinta hati mY hearT...*~

~*...Nak tahu tak???..Fakta menarik dunia Part 1...*~

Salam....

Kali ni my heaRT nak kongsi fakta2 menarik yg terdapat kt dunia ni...Tahukah kita betapa banyak fakta2 menarik di sekeliling kita?yang sememangnya bagi saya sendiri pun xpernah tahu....So,bila saya terjumpa info2 ni,rasa ringan hati nak kongsi ngn kalian sume...
Layannn...zaasst....

Part 1...=)

1) Semut boleh mengangkat 50 kali ganda dan menarik 30 kali ganda dari berat badannya.

 
2) Kelawar selalunya membeluk ke kiri apabila keluar dari gua.
3) Hanya .016 mg  toksin yang dikeluarkan oleh  "Poison Frog" (katak beracun) boleh membunuh  180-paun manusia.
4) Seekor lebah perlu menghisap 4,000 kuntum bunga untuk mendapatkan satu sudu besar madu.
5) Kambing mempunyai anak mata yang berbentuk segi  empat  tepat.
6) Burung unta mempunyai kaki yang terpanjang.  Kakinya boleh mencapai  sepanjang 1.3m.
7) Babi betina selalunya mempunyai bilangan puting yang bernombor genap, dan selalunya dua belas.
  
8) Lebih 10,000 ekor burung mati setahun kerana merempuh tingkap. 

9) Ayam jantan tidak boleh berkokok jika ia tidak memanjangkan tengkuk sepenuhnya.
10) Seekor zirafah boleh mencuci telinganya dengan menggunakan lidahnya yang panjang 21 inci.

 haa...ni baru part 1...nantikan fakta2 seterusnya pada part 2 akan datang..








































































































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Kepada pengguna2 FB-"Berhati-hati dengan perkataan -I-S-R-A-E-L"...*`

Ya Salaam....=)

Hati-hati !!Mulai sekarang jangan pernah menuliskan kata2 yang 6 huruf iaitu I5Ra3L (tulisan biasa) di WALL FB, di Status, di Note atau saat mengupload apa saja, karena secara automatik anda akan langsung masuk ke fans page ini

TAPI JANGAN "LIKE" :


Cuba lihat..!! Sudah banyak saudara kita yang masuk fans page itu... Padahal mereka tak bermaksud untuk bergabung..Mungkin Anda juga termasuk dari mereka yang telah tergabung tanpa disengaja.. Waspada dan segera untuk keluar karana jumlah anggota mereka setiap jam bertambah,

jika kita menulis nama negara itu sesuai aslinya maka informasi itu akan di direct ke page 15r43L dan dimonitor oleh mereka disana, semua posting2 yg mengandungi kata "15r43L" ada disana juga.

Sebarkan msej ini kepada saudara2 kita yang lain.. Karana kita bukan pengikut the real terorist..

Saya melihat mungkin anggota grup ini yang wall/note//tautan FB yang masuk ke dalam fans page itu, hati-hati yea..

tolong sebar!!!.

syukrAn....=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...10 Fakta menarik tentang Islam...*~


 Salam...............

Kali ni jom kita sama2 share 10 fakta menarik tentang Islam...Tengah2 saya mencari info terbaru untuk entry terbaru mY heaRT ni,saya terjumpa satu info yg menarik minat saya tuk kongsi bersama2 anda....



Antara 10 fakta menarik tentang Islam ialah:

1. Nama “Muhammad” adalah nama yang paling popular di seluruh dunia, dan menempati urutan nombor dua di negara Inggeris untuk nama bayi laki-laki ( urutan pertama ditempati oleh nama ‘Jack’ )

2. Albania merupakan negara satu-satunya di benua Eropah yang 90% penduduknya beragama Islam

3. Kata-kata berikut ini diserap dari bahasa Arab : Algebra, Zero, Cotton, Sofa, Rice, Candy, Safron, Balcony, bahkan ‘Alcohol’ juga berasal dari bahasa Arab, Al-Kuhl, yang mempunyai erti mabuk

4. Beberapa ayat di dalam Al-Qur’an menggambarkan pentingnya persamaan hak antara lelaki dan wanita ( secara perhitungan matematik ). Kata “Lelaki” dan “Wanita” di dalam Al-Qur’an sama-sama berjumlah 24

5. Tidak ada apa-apa di dalam Ka’bah

6. Islam merupakan agama yang pertumbuhannya paling cepat di dunia menurut banyak sumber, diperkirakan akan menjadi agama nombor 1 pada tahun 2030

7. Umat Hindu percaya bahawa di dalam Ka’Bah ada salah satu dari Tuhan mereka yang bernama ‘Shiva Lingam‘

8. Nabi Muhammad SAW melaksanakan ibadah haji hanya sekali dalam hidupnya

9. Jikalau sekarang Al-Qur’an dihancurkan, maka versi arab dari Al-Qur’an akan segera di-recover oleh jutaan muslim, yang disebut Huffaz yang telah menghafalkan kata-kata di dalam Al-Qur’an dari mulai awal sampai dengan akhir ayat.

10. Nama original dari kota suci Madinah adalah “YATHRIB”


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Dr. Hati...*~


Salam lewat malam semua.....untuk entry kali ni,mY heaRt nak kongsi cket kata2 mutiara dari kebanyakan ahli2 falsafah dunia...sambil kata2 ini sedikit sebanyak memberi kekuatan pada hati kita untuk meneruskan kehidupan di atas muka bumi ini..

JOM...sama2 kite renungkan...mungkin kebanyakan kalian pernah jumpa ngn kata2 ni..tp,saya juz nk share dan ulang kembali...kerana kadang2 kita semua memerlukan peringatan tuk menyedarkan diri kita supaya menghargai kehidupan kita seadanya...

Layannnn....................zasssst...,


1. Keikhlasan itu umpama seekor semut hitam di atas batu yang hitam di malam yang amat kelam. Ianya wujud tapi amat sukar dilihat.

2. Banyak bangsa di dunia ini telah merdeka tapi hakikatnya fikiran mereka masih terbelenggu dalam penjara diri.

3. Jadilah diri sendiri dalam hidup ini kerana kita akan menghadapi ujian hidup yang berbeza dengan orang lain. Tembok di hadapan kita tidak sama tinggi dan rendahnya dengan orang lain. Mereka di laluan mereka dan kita di laluan kita. Mungkin halangan di hadapan mudah bagi mereka tapi mungkin sukar bagi kita atau mungkin sukar buat mereka tapi mungkin mudah bagi kita.

4. Orang yang sabar untuk menunaikan ibadat dan sabar meninggalkan maksiat adalah orang yang mempunyai akhlak luar biasa dan mereka inilah yang akhirnya berjaya walaupun dihalang dan ditentang.

5. 'A PESSIMIST is one who makes diffculties of his opportunities and an OPTIMIST is one who makes opportunities of his difficulties'.

*PEACE 4 aLL.....(",)",)/~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...keep your blogwalking here...*~

Salam teman2 bloggerku sekalian...

Untuk makluman semua,blogwalking my heart ke blog2 mmber2 tergendala buat sementara waktu....mmber2 dari WAWW!,nuffnang n lain2 sumer trgendala...mungkin disebabkan line kat kampung xberapa ok...apa yang mampu saya buat hanyalah post entry terbaru jer...walaupun sedih kerana xdapat ziarah blog2 kalian semua,kalian sudi2lah jenguk blog xseberapa ni ey....rajin2la bagi makan kt nuffnang tu...i.Allah bila line ok nanti,my heart pasti jejak kembali ke blog kalian semua.....

Harap maklum....wassalam....=)
~keep your blogwalking here~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Kehijauan laman taman permainanku...*~

Salaam......Pagi ni...saya dah selamat sampai kat kampung halaman tercinta...seronok sangat2...=)
Duk tinjau2 sekeliling umah,teringat picture2 yg saya capture dulu2..tanaman2 buah di halaman umah saya yang saya sayangi...ada yang masih kekal..dan ada yg dah lame 'pupus'..=(..
antaranya:..........

Inilah buah2 kelapa yg masih lagi bertimbun2 kt tepi kedai tu...maklumla musim cuti sekolah ni,tempahan santan terlalu banyak...tuk majlis perkahwinan..=)

Ni buah nangka kt tepi umah saya...masih lagi ade pokoknya sekarang,tp, buahnye xde...isinya mmg best sensangat..kalau pekena pengat plk..emmm..=)

Yang ni nk tunjuk pokok tebu sebenarnya..tp,nampak tiang ampaian lak...huu..pepun,ebu ni mmg manis sekali...kalau mesin ni minum ngn ais mmg best sensangat tmbh2 bile time bulan puasa...=)

nilah antara sayur-sayuran yang terdapat kt halaman rumah ni..hee...kalau anda nampak ada pokok bayam,pokok lada,pokok keladi....hee..

ni lah antara ulam kesayangan saya,kacang botol dengan kata lainnye "bottle nut"..=)..nyummiey...mungkin tuk hidangan tengah hari ini??

ermmm...itulah sebahagian tanaman2 yang terdapat di halaman rumah my heart ni...yg selebihnya mungkin akan muncul tidak lama lagi....zassst...=)
SALAM.....

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...HepinYer die...*~


Ya Salaam........

Tiba masa mY HeaRT mengekspresikan kgembiraan dan ke'hepiannya' sebagai seorang student..coZ da abes final exam tuk sem ni...baki satu sem lagi insya Allah kan bergelar seorang graduan UIAM...

Paling menggembirakan adalah hari yang ditunggu2 iaitu 'BALIK KAMPUNG TIME'....=)..malam ni akan bertolak balik kampung tuk bersama family tersayang dan menghabiskan cuti selama sebulan di kampung....heee..dan antara aktiviti cuti yang akan di jalankan adalah "Family Day of Cikgu Awang" pada 18 & 19hb Jun ni bertempat di salah sebuah resort berdekatan....BEST~!!..


Tengok!!!betapa gembiranya saya nak blik kampung...heee...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Cara baru meraih traffic blog dengan lebih banyak...*~


Salam....buat teman2 blogger mY heaRT...

Arini saya nak kongsi info terbaru yang baru saya perolehi pagi tadi dari salah seorang member blog my heart "www.belogmj.com"..iaitu cara meraih traffic ke blog anda dengan lebih banyak..di samping itu,dapat menjana $$$$ melalui sistem mata/sistem nx15 yang diperolehi oleh setiap referral yang join sistem ini...mari kita lihat info2 dan cara2 untuk mendapatkan traffic dan pada masa yang sama dapat menjana $$$$...

Kalau anda semua perasan,di sebelah kanan blog saya ade widget terbaru dari WAWWI.com di bawah widget shoutbox saya..
itulah widget untuk menjana traffic yang saya katakan tadi...sesape yang berminat,bolehla register n join ramai2 kerana sistem ini sangat baru lagi dan akan dilancarkan pada 1 Julai 2010 ini...jadi,sesiapa antara yang awal,benefitnya pun banyak la...sebab ini dalam proses permulaan atau dengan kata lain proses eksperimen..Jom join...!

Apakah sistem nx15 ni?..jom layan tutorial di bawah..

Wawwi Matrix BlogWalking adalah widget yang akan memaparkan URL Blog anda ke senarai Networker blog yang mendaftar melalui blog anda mengikut formula Matrix nx15 dan juga merupakan sistem Autospillover.


Matrik nx15
Sebagai contoh jika status akaun anda ialah Matrik 5x5, jumlah blogger atau potensi trafik yang bakal anda terima adalah
Lv1: 5 = 5
Lv2: 5x5 = 25
Lv3: 5x5x5 = 125
Lv4: 5x5x5x5 = 625
Lv5: 5x5x5x5x5 = 3125
Jumlah Network: 3905 Blogger


Dengan ini potensi untuk anda mendapat trafik dari aktiviti blogwalking adalah lebih tinggi berbanding aktiviti blogwalking cara biasa. Sebagai contoh jika anda melayari 5 laman web melalui Wawwi Matrix Blogwalking sehari, anda sudah berpeluang mendapat 19 525 trafik ke blog anda dalam sehari. Hal ini adalah lebih mudah, menjimatkan masa, tenaga serta wang ringgit.


Anda pasti teruja menggunakan sistem ini dengan kedalaman sehingga level 15.


Autospillover


Apabila anda telah mencapai had lebar (width) downline network Level 1 anda, ahli terbaru akan dipindah ke network downline Level 1 anda itu dimana ahli yang belum atau mempunyai network terendah akan menerima ahli baru tersebut secara automatik.




Sistem yang digunakan:
MATRIK (nx15) + Autospillover


Sistem Mata (Point)
Fungsi mata ini adalah digunakan untuk menaiktaraf lebar atau kedalaman network anda dan juga diguna semasa sebarang pelawat yang klik melawat laman web anda di widget Wawwi Matrix BlogWalking. Semakin lebar atau semakin dalam network anda, semakin tinggi pelawat yang akan datang ke blog anda dan juga semakin banyak nilai mata yang bakal anda perolehi.


Anda diberi 10000 mata permulaan dimana fungsi nilai mata ini membolehkan blogger lain untuk melawat blog anda. Setiap klik unik sehari untuk lawatan ke blog akan dipotong 20 mata (jika upline melihat blog anda) dan dari 5 mata hingga ke 15 mata (jika downline melihat blog anda).


Apabila anda melayari sebarang laman web yang terdapat di dalam senarai network anda, sebagai contoh jika anda mempunyai 20 senarai blog, dengan melawat 20 blog itu, anda akan mendapat sejumlah nilai mata di widget anda itu seperti berikut:
Blog Downline (tanda REF) - 2 Mata
Blog Upline (tanda LV) - 1 Mata
Iklan Teks (tanda ADS) - 5 Mata
Iklan Banner 160x180 - 5 Mata
Iklan Banner 125x125 - 10 Mata
Iklan Banner 468x60 - 15 Mata


Jika downline anda klik link blog di widgetnya, maka anda akan mendapat 1 mata bagi setiap blog yang dilawatinya sehingga kedalaman level mengikut status akaun anda. Maksimum kedalaman adalah level 15. Dengan ini jika anda mempunyai network downline sebanyak 3905 blogger dengan purata klik ialah 10 link/blog sehari, maka anda akan memperoleh 39050 mata. Jika anda inginkan lebih lagi mata, maka anda perlu juga melawat blog lain di widget downline anda atau sebarang pelawat lain yang klik link di widget anda, maka anda dapat mata tambahan.
Jumlah Mata Sehari
3905 blogger x 10 blog dilawati = 39050 mata

Walaubagaimanapun anda diwajibkan untuk klik sekurang-kurangnya 2 link blog sehari untuk menerima jumlah mata tanpa had dari downline anda pada hari yang sama.
Selain dari itu, jika terdapat blogger yang mendaftar melalui widget anda, anda juga menerima nilai mata mengikut level.


Sponsor secara langsung = 20 mata
Downline level 1 = 15 mata
Downline level 2 = 14 mata
Downline level 3 = 13 mata
Downline level 4 = 12 mata
Downline level 5 = 11 mata
Downline level 6 = 10 mata
Downline level 7 = 9 mata
Downline level 8 = 8 mata
Downline level 9 = 7 mata
Downline level 10 = 6 mata
Downline level 11 = 5 mata
Downline level 12 = 4 mata
Downline level 13 = 3 mata
Downline level 14 = 2 mata
Downline level 15 = 1 mata

Potensi Nilai Mata Referral

Lv 1: 5 x 15 = 75 mata
Lv 2: 25 x14 = 350 mata
Lv 3: 125 x 13 = 1625 mata
Lv 4: 625 x 12 = 7500 mata
Lv 5: 3125 x 11 = 34375 mata

Jumlah keseluruhan:
43924 mata


Nilai mata lebih lumayan adalah hasil dari aktiviti blogwalking yang dapat anda lakukan dalam sehari. Semakin banyak blog dalam network anda dapat anda layari, maka semakin tinggi jumlah mata anda. Komisen anda juga akan tinggi kelak.


Pendapatan Sambilan
Sambil blogwalking dengan Wawwi Matrix BlogWalking, silalah kumpul nilai mata sebanyak mungkin kerana fungsi di masa-masa akan datang adalah anda berpeluang untuk menukar nilai mata kepada nilai wang sebenar. Pendapatan sambilan menanti anda semudah klik.
Manfaatkanlah sistem widget ini untuk menjana trafik dan pendapatan yang lumayan melalui blog.


Sempena pelancaran sistem ni, Wawwi.com telah menganjurkan pertandingan menulis artikel pasal  Wawwi Matrix BlogWalking. Tarikh tutup untuk pertandingan ini ialah  30 Jun 2010 11:59PM iaitu sebelum hari pelancaran widget ini pada 1 Julai 2010.

Selain itu, pelbagai pertandingan menanti untuk semua pengguna widget ini dan hadiahnya memang amat menarik. Untuk maklumat lanjut, jemputlah ke http://gengblogwalking.wawwi.com/

*Jika anda ingin mendaftar, juz isi nama blog anda,URL blog anda dan emel anda..di widget yang tertera di halaman blog saya...


selamat mencuba...=)sama2 kite mencuba..

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Sahabat...~


just droppin' by 2 say that I really2 LOVE aLL of mY frenzzz..

how bouT u???....(",)",)/~.........

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Perempuan yG DiimPikan...*~


PEREMPUAN YANG DISAYANGI...
adalah pencinta tuhannya....
yang mengalir cinta,takut dan harap...
yg mengusai perjalanan
penghidupannya...
dari waktu ke waktu...dari hari ke hari...
sehingga perjalanan diantara....jasad
dan nyawanya berakhir..

PEREMPUAN YANG DIRINDUI...
adalah perempuan yang dimata danwajahnya..
terpancar sinar nur ilahi...
lidahnya basah dgn zikrullah...
disudut hati kecilnya ......
sentiasa membesarkan allah....

PEREMPUAN YANG DICINTAI.....
yang menutup auratnya...
dari pandangan mata ajnabi...
kehormatan dirinya menjadi mahal nilainya....
disanjung tinggi...penduduk langit danbumi....

PEREMPUAN YANG DIIMPIKAN..
adalah yang mendekatkan....
hatinya yang telah jauh...
disaat orng lain dilamar kebendaan.....

PEREMPUAN YANG DIKASIHI...
yang bersyukur dgn apa yg ada..
yg bersabar pada yg tiada...
cinta pada hidup yg sederhana...
yang tidak bermata benda....

*sama2 kita mencari keredhaan Allah Ta'ala...peaCe..=)* 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...janGan Tiru aKsi ini...*~


Salam penuh keceriaan buat teman2 bloggers sekalian...
Bila bercakap pasal ceria ni,entry my heart kali ni nk share cket gmbr2 penuh keceriaan yang leh menciut hati kite ngn gelagat2 dan telatah2 apa yg akan disajikan sebentar lagi...

p/s: jangan tiru aksi2 di bawah ni kat umah...heeee...

zasssttt...hope u nJoy it.....=)

macam2 aksi kan kucing2 ni tito....ni baru kucing..jom tgok yg len plak...hee...=)

 so cute kan??.....lena tu.....=)

hee.......bertapa kot tu...=)

 * nilah antara gelagat comel binatang2 ciptaan Allah Taala tido...macam2 style ade...*
 (ruangan santapan mata My HearT)

peaCe..=)...SALAM....


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...PeRTarunGan & peRjuanGan...*~


As-Salamu 'alaikum ya ikhwani wa akhawaati....

"Pertarungan & Perjuangan"

ni tajuk entry my heart kali ni...pertarungan & perjuangan???..hee..bukan pasal pertarungan bola sepak piala dunia yang telah membuka tirai perlawanan pertama malam ni antara afrika selatan vs mexico..tapi,pertarungan dan perjuangan kita dan sahabat2 seperjuangan di bumi UIA ni tuk menghadapi final exam ari isnin ni...walaupun ada yang telah menduduki peperiksaan lebih awal arini,hope sahabat2 ley jawab ngn jayanya Insya-Allah..

Tuk entry kali ni adalah khusus tuk wish sahabat2 seperjuangan dalam menghadapi final exam nanti..BITTAUFIQ WANNAJAH diucapkan buat sahabat2ku...Sama2 kite usaha berbekalkan ilmu yang telah dipelajari selama hampir dua bulan ini,moga2 kite capai apa yg kite hajati n wish u aLL da BesT...!!besT of LucK!!..resulT bia gempak!!..heee..

p/s: wisH us BesT of LucK....=)
=)PeacE....(",)",)/~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Amat Rindu...*~

Salam zaasst....ermm..malam ni feeling cket...so,entry kali ni pun nk feeling gak...sambil2 baca newspaper td,tetibe rase rindu kt seseorg tu...rindu yg amat sangat....maka bermulalah cerita RINDUku buat kamu...

 
Salam RINDU buat kamu....

RINDU datang tanpa dijemput...
membawa semua kenangan2 lalu...
singgah sebentar di bayangan fantasi
membuat hati tertawa sendiri sekali sebak beremosi...

RINDU terasa, SAYANG terkumpul
bekalan hari esok...,bilamana terluahnya rindu itu.
Ermm...Aku tetap di sini...
menanti tuk meluahkan segala yg terbuku..

Terlalu banyak cerita2 untukmu...
selama aku di sini,kau di sana
Namun..
ku pendam semua itu...
gusar tuk meluahkannya..
kerna aku hanyalah aku...
tempatnya terlalu jauh di hatimu...

tak ku daya lagi tuk menampung cerita2 ini..
mungkin esok atau lusa bisa ku coretkan hanya melalui tinta..
tersimpan kemas dalam diari hatiku...
kan ku bingkai kenangan cerita2 itu..
dibaluti dengan kehangatan RINDUku...
...buatmu...

"...Salam RINDU buat kamu..."

 

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

~*...Air Mata...*~


Salam mahabbah buat semua.....=)

Kali ni ruangan my heart di sajikan dengan topik air mata...apakah definisi air mata?

        Air mata boleh jadi kerana sedih dan boleh jadi juga kerana suka...cuma yang membezakannya adalah bila air mata kesedihan kan terasa sakit seperti ada tusukan sembilu pada hati...tidak pada air mata kegembiraan kan disusuli dengan rasa bahagia di hati..seolah2 sentiasa dengan senyuman..

    Tetapi,alangkah baiknya bile ditimpa musibah dan mendapat kegembiraan,senyuman di bibir sentiasa terukir diselangi dengan lafaz-lafaz kesyukuran..kerana kita telah sedia maklum bahawa hidup tak selalunya indah, langit tak selalunya cerah...ada masa kita diselubungi dengan kesedihan dan ada masa kita mendapat berita gembira...dan kita telah dijanjikan bahawa tak selamanya kita dengan kesedihan dan bagi yang miliki kebahagiaan tak semestinya hidup mereka tiada ujian  yang melahirkan air mata kesedihan...dan kedua2 air mata,dari kegembiraan dan kesedihan adalah dari sumber yang sama...di mana perasaan yang mempengaruhi emosi itu sahaja yang berbeza antara air mata kesedihan dan air mata kegembiraan...

         Kadang-kadang kita hanya fokus pada air mata kesedihan..bila bercakap tentang air mata akan berhubung kait dengan tangisan..bila dikatakan tangisan secara langsung dikategorikan tangisan itu adalah disebabkan perkara-perkara buruk yang dapat mengubah emosi seseorang menjadi kesedihan...tetapi,kebanyakan orang kurang fokus pada air mata dan tangisan juga boleh jadi disebabkan terlau gembira dan teruja yang dinamakan tangisan disebabkan bersyukur atas kurniaan  yang telah diberikan oleh Allah Ta'ala..tetapi,itu tidak bermakna bila tangisan kesedihan,perasaan bersyukur itu tidak patut lahir dari jiwa seseorang...maka, kedua2 tangisan sama ada air mata kesedihan atau air mata kegembiraan patut lahir perasaan bersyukur kerana itu semua daripada Allah..

        Kedua2 kejadian sama ada baik atau buruk boleh jadi ujian daripada Allah....dengan anugerah kesenangan yang kita dapat,Allah ingin menguji bahawa sudah baguskah kita untuk bersyukur dengan nikmat yang Allah kurniakan??..begitu juga bila ditimpa musibah,itu juga ujian daripada Allah yang ingin menguji cukup bersabar dan bersyukurkah kita dalam menghadapi kesusahan itu???..kedua2 sebenarnya motivasi dari Allah yang dapat mendidik jiwa kita supaya lebih dekat denganNYA..cuma terpulang pada kita untuk mentafsirkannya dan menghargainya...


    So,hargailah kedua2nya...,air mata kesedihan dan air mata kegembiraan.....kerana tak sempurnalah hidup seseorang jika hanya dengan kegembiraan tanpa kesedihan dan mustahillah selamanya hidup dengan kesusahan..boleh jadi susah di dunia tetapi,senang di akhirat..dan ini lebih baik daripada senang di dunia tetapi,susah di akhirat...perlu di ingat bahawa selagi mana kita sentiasa bergantung hidup hanya pada Allah,selagi itulah Allah sentiasa bersama kita...curahlah air mata ketika bersujud padaNya..ketika tangan menadah memohon keampunan dariNya di pertengahan malam..kerana ketika itulah bernilainya air mata di sisi Allah Ta'ala...Dia Yang Maha Mendengar...Dia Yang Maha Pengasih dan Maha Penyayang.....

Bersama2 menuju cinta Ilahi...=)




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS