Powered by Blogger.
RSS

~*...Cinta hati mY hearT...*~

~*...Nak tahu tak???..Fakta menarik dunia Part 1...*~

Salam....

Kali ni my heaRT nak kongsi fakta2 menarik yg terdapat kt dunia ni...Tahukah kita betapa banyak fakta2 menarik di sekeliling kita?yang sememangnya bagi saya sendiri pun xpernah tahu....So,bila saya terjumpa info2 ni,rasa ringan hati nak kongsi ngn kalian sume...
Layannn...zaasst....

Part 1...=)

1) Semut boleh mengangkat 50 kali ganda dan menarik 30 kali ganda dari berat badannya.

 
2) Kelawar selalunya membeluk ke kiri apabila keluar dari gua.
3) Hanya .016 mg  toksin yang dikeluarkan oleh  "Poison Frog" (katak beracun) boleh membunuh  180-paun manusia.
4) Seekor lebah perlu menghisap 4,000 kuntum bunga untuk mendapatkan satu sudu besar madu.
5) Kambing mempunyai anak mata yang berbentuk segi  empat  tepat.
6) Burung unta mempunyai kaki yang terpanjang.  Kakinya boleh mencapai  sepanjang 1.3m.
7) Babi betina selalunya mempunyai bilangan puting yang bernombor genap, dan selalunya dua belas.
  
8) Lebih 10,000 ekor burung mati setahun kerana merempuh tingkap. 

9) Ayam jantan tidak boleh berkokok jika ia tidak memanjangkan tengkuk sepenuhnya.
10) Seekor zirafah boleh mencuci telinganya dengan menggunakan lidahnya yang panjang 21 inci.

 haa...ni baru part 1...nantikan fakta2 seterusnya pada part 2 akan datang..








































































































  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 comments:

Fello Ariza said...

ingatkan zirafah 2 cme ad leher n kaki panjang je..upenye lidah panjang gak ea...keke~

JuE said...

aah...tula pasal...barangkali sumenye pnjang kot...info bru jg ni..heee

Nur Su'aidah said...

owhhhh! patutlah kalau tgk ayam jantan tu macam tegang semacam je! :)

JuE said...

heee..kena pnjangkan la tuk suara lantang kan..hee..

kims said...

thnks for drop by. nice post nway ;)